Växter

Trädgården ger oss möjlighet att varva ner och samtidigt få en portion med välgörande motion.
Urvalet av växter är mycket stort så du kan skapa dina trädgårdsrum efter dina drömmar och behov.
Växternas vackra färger, textur, höjd och bladformer låter din trädgård ge dig precis det du behöver.

Bild

Bambu & Prydnadsgräs

Gräs och bambu tillför höjd, volym, struktur i trädgården och även som prydnad under höst och vinter. Fina som solitärer, vid dammen eller i perennarabatten. Har ett fantastiskt gracilt växtsätt med underbara vippor som ofta står mycket länge. Prydnadsgräs passar utmärkt att plantera i krukor och urnor. Även fina till snitt.

Bild

Blomsterlök höst


Den vårblommande löken som sätts i jorden på hösten visar sin krispighet och underbara färgpalett tidigt på säsongen innan allt annat tar över och berikar trädgårdar och natur. Långt in på senhösten går det att sätta ner vårblommande blomsterlökar som tulpaner, scilla, påskliljor och snödroppar. 

Bild

Blomsterlök vår

När våren kommer kan du plantera blomsterlök som dahlia, gladiolus och begonia i krukor och rabatter och njuta av dess underbara blomning hela sommaren. Med blomsterlök kan du lätt skapa nya färgteman varje år efter tycke och smak. Många sorter går utmärkt att vinterförvara svalt och utplanteras på våren år efter år. Plantera gärna flera sorter ihop.

Bild

Frukt & bär

Persika, äpple, rabarber, blåbär och jordgubbar. Trenden är solklar, vi vill odla mer frukt och grönt i våra trädgårdar. De flesta bärbuskar och fruktträd är tåliga och lättskötta, mend en rimlig arbetsinsats får man mycket smak och vitaminer från den egna täppan. De vill ha ett soligt, varmt och skyddat läge för att utvecklas på bästa sätt. 

Bild

Klängväxter


Vill du försköna en vägg, mur eller plank finns det många tacksamma och lättodlade klätterväxter att välja mellan, de växer snabbt eller mycket snabbt. Skapar också fantastiska miljöer med pergolor och klätterställningar. Hos oss hittar ni klätterväxter för alla lägen från sol-till skugga.

Bild

Kryddväxter

Färska krydor från egen odling smakar alltid bäst. Timjan, rosmarin, mynta, dill och salvia är klassiska fleråriga örter som sprider en härlig dofter i trädgården och lockar fjärilar. Odla på friland, i pallkrage eller  i krukor på altanen. Kryddor trivs bäst i soligt, varmt och väldränerat läge.

Bild

Perenner

Akleja, vallmo, pioner, lavendel och solhattar. Trädgårdens fleråriga växter blommar från tidig vår till sen höst år efter år. Finns som blommande och med vackra bladverk. Hos oss hittar du ett brett sortiment med lättodlade perenner av hög kvalitet för alla lägen, från torrt och soligt till fuktigt och skuggigt. 

Bild

Prydnadsbuskar


Magnolia, japansk lönn, pärlbuske, paradisbuske, brudspirea,  bara namnen gör att du vill ha dessa buskar i din trädgård. De utgör trots allt en del av själva sinnebilden av en trädgård. Det finns blommande och gröna buskar för alla lägen. De flesta är tåliga och anspråkslösa, några vill ha lite extra omsorg. 

Bild

Prydnadsträd


Prydnadsträd ger skydd mot vind och insyn och skapar rum och blickfång i trädgården. Oavsett om du har en liten radhusplätt eller en stor villatomt så finns det alltid plats för ett prydnadsträd, funkar även utmärkt i rejäla krukor på terrassen. De finns i alla storlekar och former, gröna eller blommande, med blad eller barr. 

Bild

Rosor


Rosor är trädgårdens vackraste blommor. En överdådigt blommande ros i trädgården minns alla. Det finns rosor för alla lägen utom djup skugga. Vackrast blomning får du i ett soligt (6h/dag) och varmt läge med god luftcirkulation. Trivs i allt från magra till näringsrika jordar beroende på sort.

Bild

Sättpotatis


Sättpotatis kan odlas i trädgårdslandet eller i en hink på balkongen, det behövs inte mycket för att få njuta av de godaste knölar du ätit! Röda, lila, vita eller gula förgyller dem i sallad, som rostad, i gratängformen eller pressad. Potatis trivs bäst i lucker och mullrik sandjord.

Bild

Sättlök


Lök sätts i jorden på en solig plats. Jorden ska vara lucker och näringsrik. Sättlök går även bra att odla i kruka eller pallkrage. Skörda när hälften av blasten gulnat. Låt torka på en varm, torr plats och förvara på en sval, mörk och torr plats. Om du vill odla vitlök är hösten bästa tiden för plantering.

Bild

Säsongsväxter


Säsongsväxter är trädgårdens eller balkongens årliga höjdpunkt, de ger oss oanade möjligheter att skapa och variera från säsong till säsong. Genom att variera olika sorter av säsongsväxter i urnor och krukor kan man med små medel uppnå stora förändringar på ett roligt sätt.

Bild

Vintergröna växter

Barrväxter, rhododendron & andra vintergröna bladväxter ger en vacker grönska och variation i reäsfåesn året om. Vintergröna växter är det självklara valet när du vill ha skydd mot vindar och insyn även på vintern. Barrväxter är i regel mycket anspråkslösa och lättskötta.

Bild

Vattenväxter

En damm med näckrosor och vattenväxter ger trädgården en extra dimension. Växter i dammen bidrar till att skapa ekologisk balans och många vattenväxter har en renande effekt på vattnet. I Rångedala hittar du under säsong många sorter av plantor med hög kvalitet till dammen.

Välkommen till Rångedala Plantskola två av Sveriges mest väsorterade Gardencenter i Borås och Rångedala