4. Flytväxter med fritt hängande kraftiga rotsystem, till exempel musselblomma Pistia stratiotes, vattenhyacint Eichhornia crassipes , vattenaloe Stratiotes aolides och sjönöt Trapa natans. De skuggar vattenytan och hjälper till att hålla vattnet svalt under varma sommardagar. De tar upp mycket näring och utgör också ett skydd för vattenlevande varelser såsom fiskyngel och olika insekter.
Förberedelse: Använd alltid planteringskorg eller planteringspåse och speciell vattenväxtjord resp. näckroslera. Speciella långtidsverkande näringskulor är också viktigt att använda. Använd aldrig vanlig gödslad planteringsjord, den läcker ut gödsel och övergöder din damm!
Plantering av vattenväxt
1. Täck insidan på planteringskorgen med till exempel juteväv. Täck botten med lite vattenväxtjord. Lägg i några näringskulor.
2. Ta plantan ur försäljningskrukan, skär isär rotsystemet något om det är väldigt kompakt och sätt ner plantan i mitten av korgen. Fyll på med jord och tryck till ordenligt så vattenväxten sitter fast.
3. Täck jordytan med ett lager sten, till exempel sjösten, så att inte jorden grumlas upp när du sätter ner korgen.
4. Sätt ner korgen i dammen på grunt vatten, först när den etablerat sig ska den sättas på det djup som anges på etiketten.