Trädgårskalender

Trädgårskalender

Mars

När vårsolen börjar värma är det viktigt att skydda vintergröna växter och klängrosor med skuggväv. Skugga ända tills tjälen har gått ur jorden. Skuggningen förhindrar att växterna torkar ut. Skugga även stammen på yngre träd av plommon och körsbär, stora temperatur-skillnader mellan dag och natt kan göra att barken på stammen spricker. Har barken redan spruckit kan du skära rent och ta bort utstående och torr bark när tjälen har gått ur marken och det är plusgrader. Nu är det hög tid att underhållsbeskära äpplen, päron och de flesta lövfällande prydnadsbuskar och träd. Var försiktig med gräsmattan om det börjar töa, den är mycket känslig för slitage då. Undvik även att börja ”krafsa” i jorden innan den reder sig. Har ni växter på övervintring i kallväxt-huset är det dags att börja vattna dessa och glöm ej att lufta soliga dagar så det inte blir för varmt. Ympris är nu perfekt att klippa, gör det en dag med plusgrader, förvara riset lindat med lätt fuktat tidningspapper i en plastpåse i kylskåpet fram till användandet.

April

Grundgödslingsdags i hela trädgården inklusive gräsmattan. Har du fått mögelangrepp på gräsmattan så kratta bort det döda gräset och så nytt. Perenner och prydnadsgräs klipps ner, spara några centimeter. När jorden reder sig kan man börja så morötter, palsternackor, rädisor, svartrot, rucola, spenat och persilja mm. Bästa planteringstiden för rosor, buskar, häck och träd eftersom de får hela odlingssäsongen på sig och skötsel-behovet blir minimalt. Rabattrosorna klipps när björken har musöron ( små blad ). Dags att sätta igång filtret till dammen. Att ympa fruktträd är nu mycket lämpligt.

Maj

Nu är det dags att börja plantera perenner och vattenväxter. Det är nu viktigt att få fart på komposten, tillsätt kompostmedel och rör om väl. Rensa rabatterna från alla frösådda plantor och ogräs tidigt annars blir det snart mycket mer arbetskrävande. Så grönsaker och blommor när jorden är 10-12°. När frostnätterna är över är det dags att börja plantera sommarblommor, och sommarlökar. Fisken kan nu släppas ut i dammen om den har varit inne under vintern.

Juni

Om vädret är torrt och varmt som vi alla hoppas är det mycket viktigt att vattna rikligt i trädgården, speciellt nyplanterade växter och nysådd gräsmatta. Gödsla växter och gräsmatta, allt växande förbrukar just nu massor av näring. Passa på när det lovas regn, eller vattna både före och efter gödslingen. Det är nu dags att sätta ut flytväxterna till dammen. Tänk på järnnätterna, skydda dina sommar-blommor med fiberduk i dubbla lager ifall det varnas för nattfrost. Dags att gallra i frösådderna och att kupa potatisen. Knipsa bort frökapslarna på lökväxterna, men låt bladen vissna ner innan dessa tas bort. Jordgubbarna behöver halmas eller använd marktäckduk. Häcken klipps, spara max 10 cm nytillväxt, den blir då tät och stabil.

Juli

Klipp fruktträden så att solen kommer åt frukten. Gallra bort överflödig och missbildad frukt så det finns plats för alla att utvecklas väl, speciellt plommon måste gallras. Pincera vindruvorna så att det inte bara blir bladtillväxt. Toppa 2 blad utanför blomknopp, skott utan blomma toppas på 3-5 blad. Gödsla och vattna i trädgårdslandet. Klipp ner perenner som blommat över så kommer de med ett andra flor, t ex Löjtnantshjärta, Salvia, Violer, Pensèer, Veronika, Borstnejlika m.fl. På stora perenner toppas de vissna blommorna bort så att nya gynnas. Kontrollera regelbundet om växterna har fått ohyra, ju snabbare den bekämpas desto större chans har man att lyckas. Det är speciellt viktigt att kolla rosor, fruktträd, schersminer, rosentry och snöbollsbuske samt paprikan i växthuset.

Augusti

Nu är bästa tiden för sådd av gräsmatta, ni slipper problem med fröogräs och det brukar inte vara lika torrt och varmt. Det är mycket viktigt med ett bra underarbete, gödsla och kalka alltid före sådd. Välj ett kvalitetsgräs, det växer långsammare och är slitstarkare, hur skoj är det att klippa gräset fler gånger än man behöver ? Dela perenner kan man börja med i slutet av månaden och under halva september. De flesta perenner mår bra av att delas vart 3:e till 5:e år. Plantering av perenner är utmärkt nu så hinner de rota sig bra före vintern. Gallra hallonen efter skörd, alla fjolårsskott d.v.s. de som är förgrenade klipps jäms med marken. Toppa årsskotten på 1,5 m och ta bort några om det finns för många, 5-8 grenar per planta är lämpligt att spara. Formklippta häckar bör klippas i andra halvan av augusti, lämna max 10 cm nytillväxt.

September

Vårblommande lökar är det nu dags att plantera, alla mår bäst av att komma i jorden så snabbt som möjligt, tulpaner kan man dock vänta med ända tills tjälen kommer. Planteringsdjupet bör vara tre gånger lökens storlek. Lökar blir vackrast i grupper så sprid ej ut lökarna för mycket. Barrväxter och Rhododendron går utmärkt att plantera nu, så de hinner rota sig väl före vintern. Plantering och delning av perenner kan man göra första halvan av september, om vädret är varmt kan man forsätta hela månaden. Dahlior och andra frostkänsliga lökar kan plockas in och förvaras frostfritt i torvströ. Stötta fruktträden ifall det finns massor av frukt på träden så att grenarna inte knäcks. Sätt på limring på träden så att inte frostfjärilens och lindmätarens larver kryper upp och lägger ägg i träden. Fiskarna i dammen behöver ej matas längre när temperaturen i vattnet går under 10° C.

Oktober

Lövfällande träd och buskar går utmärkt att plantera så länge det inte är tjäle. Nattfrost har ingen betydelse – kan du gräva i jorden så går det bra!

Ta gärna bort överblommade blomklasar för att föhindra att växten knäcks av snö men försök att hejda din lust att städa i trädgården. Perenner ska ej klippas ner på hösten, gör detta till våren istället. Använd löven från trädgården till täckning av barrväxter och rhododendron.

Har du en damm är det tid för att rensa från nedfallna löv och annat organiskt avfall som finns på botten, passa även på att byta ca 30% av vattnet. Ta in och tvätta rent filtret och placera det frostfritt under vintern. Pumpen kan fortsätta att gå, stryp gärna ner den och ta bort alla slangar och fontänmunstycken.

November

Passa på att göra en massa grovjobb i trädgården, ju mera du gör på hösten desto mera hinner du med växterna när det är mycket att göra på våren. Höstgräv trädgårdslandet och eventuella nya rabatter. Skall du lägga plattor kan du gräva och fylla med grus så att det sätter sig över vintern. Töm alla vattenslangar och vattentunnor samt se till att vattnet från stuprännorna leds bort från huset.Mycket viktigt är att städa ur kallväxthuset så inte skadedjur och sjukdomar övervintrar. Byt även jorden som snabbt bryts ner och blir utarmad. Kratta ihop löv att täcka känsliga växter och perenner med, lägg gärna lite ris först så blir det luftigt. Det är bäst att täcka när marken har frusit till lite lätt. Löv är utmärkt att lägga under rhododendron och andra vintergröna växter så att tjälen inte går ner så djupt, samt att det ger näring och hindrar uttorkning. Ge alla vintergröna växter en rotblöta innan vintern. Ta hand om alla trädgårdsredskap och serva de som behövs. Nya knivar på gräsklipparen ger en snyggare klippning och spar tid och bensin, passa på att göra detta på hösten. Kalka hela trädgården utom där ni har surjordsväxter. Kalkningen ger bättre jordstruktur, pH-värdet höjs samt ger en luftigare och mera lättarbetad jord. Skydda fruktträden och andra begärliga växter mot gnagare och annat vilt. Placera ut doppvärmare för utomhusbruk i dammen om du har fiskar i den

December

Semestermånaden för en trädgårdsälskare. Nu är allt stilla och lugnt i trädgården men passa på att gå och titta till trädgården lite då och då. Har det snöat kan det vara bra att skaka av snön från träd och buskar så dessa inte knäcks. Lägger ni enbart köksavfall i komposten måste ni tillföra finfördelat ris, löv eller halm i tunna lager mellan köksavfallet. Mata fåglarna, se till så de har mat hela vintern så får ni behålla många fåglar.

Januari

Vintern är en mycket bra tid för summering av det gångna året och planering för det nya. Skissa upp vad som skall göras och notera i almanackan vad du har tänkt göra under de olika månaderna. Trampa till eller skotta bort snö runt fruktträden så inte harar och andra djur kommer åt träden ovanför nät och gnagskydd samt att mössen inte gnager av barken nertill. Skaka av snötyngda grenar så dessa inte knäcks av vinden eller av mer snö. Dags att så sommarblommor som har lång förkultiveringstid. Titta till dammen så den inte bottenfryser om du har fiskar, slå ej hål på isen, värm istället hål med en hink varmvatten. Doppvärmare med termostat är det bästa för att hålla ett hål öppet i isen.

Februari

Mitt i vintern när det är tjäle är det lämpligt att såga och fälla stora träd som är sjuka eller står olämpligt. Tänk till noga innan ni fäller ett friskt träd. Skaka av snötyngda grenar så dessa inte knäcks av vinden eller av mer snö. I slutet av månaden kan man börja att underhållsbeskära buskar och träd.