Trädgårskalendern

Tips och råd om vad du kan göra i trädgården under året.

Januari

Planera nya trädgårdsprojekt
Vintern är en bra tid för planering inför en ny trädgårdssäsong. Samla tips & inspiration, skissa upp nya projekt och anteckna vad du har tänkt göra i trädgården under de kommande månaderna. Planera för nya rabatter, pallkragar eller en köksträdgård samt tänkbara val av buskar, perenner, häckplantor och fruktträd. Har du funderingar kring plantering och skötsel så hittar du värdefulla tips och fakta om trädgårdens alla växter under tips & råd. Nu går det också bra att anmäl sig till vårens trädgårdskurser.

Botanisera bland vårens fröer
Vid den här tiden anländer fröerna till butiken. Botanisera bland alla nya sorter och fyll upp lagret med dina favoriter. Nu går det bra att börja förså tex chili, paprika och tomat samt sommarblommor med lång förkultiveringstid. Om du vill börja säsongen tidigt så finns det många miniväxthus att välja på. Komplettera gärna med växtbelysning för kraftigare plantor.

Skydda trädgården mot gnagskador
När snön fallit kan det vara bra att åter se över gnagskydd runt träd och buskar. Trampa ned eller skotta bort snö runt fruktträden så inte harar och andra gnagare kommer åt träden ovanför näten och se så inte mössen gnager av barken nertill. Skaka av snötyngda grenar så dessa inte knäcks av vinden eller av mer snö. Med Trico Garden håller du rådjuren på avstånd.

Tänk på fåglarna
Om vintern när marken är täckt av snö har fåglarna svårt att själva hitta mat. En fågelmatare med frön är både dekorativ och uppskattad, på köpet får du ett levande skådespel med små gäster i trädgården. Nötter och talgbollar innehåller massor med energi och hör till favoriterna på fågelbordet

Se över dammen 
Titta till dammen så den inte bottenfryser om du har fiskar. Undvik att slå hål på isen, värm istället upp en öppning med hjälp av en hink fylld med varmvatten. Doppvärmare med termostat är det bästa för att hålla ett hål öppet i isen.

Bild

Gå en trädgårdskurs!

Är du nyfiken på våra trädgårds-
kurser? Vill du lära dig grunderna
i beskärning eller vill du veta mer…

Bild

Tid att förså!

Nu är det bra tid att börja förså tex
chilipeppar och tomater. Läs våra
tips om hur du lyckas…

Februari

Smygstarta våren inomhus
När det känns långt till trädgårdspyssel ute, så finns det många härliga gröna växter, orkidéer och lökväxter att njuta av inne såhär års. Även en grupp med doftande kryddor på köksbänken ger en försmak av våren, liksom en bukett av krispiga tulpaner, anemoner eller pioner.

Se över buskar och träd
Om det är tjäle, är det lämpligt att såga och fälla stora träd som blivit angripna eller står olämpligt. Tänk till noga innan ni fäller ett friskt träd. Skaka av grenar om de är snötyngda, så att dessa inte knäcks av vinden eller av mer snö. 

Beskärning
Nu är det perfekt tid för vårbeskärning av fruktträd och buskar. Fördelen med att beskära är många. Växterna hålls starka och friska och du får en rikare skörd och större frukt och bär. Tänk på att det är viktigt att använda bra verktyg som ger rena och fina snitt för att undvika angrepp och fläkskador.

Fortsätt att mata småfåglarna
Om vintern får övervintrande småfåglar jobba hårt för att hålla energiförrådet uppe. Hjälp dem i kylan genom att sätta ut fågelmatare och fågelbord fyllda med frön, nötter och talg. De är fethaltiga, näringsfulla, energirika och ökar chansen att de små klarar vintern. I gengäld erbjuds ett naturligt skådespel att beskåda och en levande trädgård. Mixa gärna olika frösorter för att locka flera arter.

Planera & förkultivera
Har ni börjat planera för sommarens köksträdgård och blomstrande balkonglådor? Prova att odla själv, nu är det perfekt tid att förså. Att driva upp egna plantor är spännande, roligt och ger en tidigare skörd. Aubergine kan försås nu liksom Verbena. Fyll en planteringskruka med såjord och jordförbättra gärna med lite fuktighetshållande Vermiculite. Så fröna täck med jord och vattna sparsamt. Det är en fröjd att följa utvecklingen från frö till planta.

Plantera om krukväxterna
Nu är det även tid att rå om krukväxterna därhemma så att de får en bra start inför den nya säsongen. Börja med att försiktigt ta bort den gamla jorden, rengör krukan eller byt till en större. Fyll på med ny blomsterjord av bra kvalitet och vattna. 

Bild

Smygstarta våren inne!

Njut av spirande knoppar inne i
väntan på trädgårdspyssel ute.
Lys upp med lökväxter, primulor,
Saint Paula…

Bild

Ta hand om småfåglarna!

Hjälp våra övervintrande vänner
att klara vintern…

Mars

Beskär fruktträd och prydnadsbuskar
Nu är det bra tid att underhållsbeskära äpplen, päron och de flesta lövfällande prydnadsbuskar och träd. Var varsam med gräsmattan om det börjat töa, den är då mycket känslig för slitage. Undvik även att börja ”krafsa” i jorden innan den reder sig.

Skydda känsliga växter
När vårsolen börjar värma är det viktigt att skydda vintergröna växter och klängrosor med skuggväv. Skugga tills tjälen har gått ur jorden, det förhindrar att växterna torkar ut. Skydda även stammen på yngre träd av plommon och körsbär, stora temperatur-skillnader mellan dag och natt kan göra att barken på stammen spricker. Har barken redan spruckit kan du skära rent och ta bort utstående och torr bark. Vänta dock till när tjälen har gått ur och det blivit plusgrader.

Se över vinterförvarade växter
Har ni växter på övervintring i kallväxthuset är det dags att börja vattna. Kom ihåg att lufta soliga dagar så det inte blir för varmt. Ympris är perfekt att klippa nu. Välj en dag med plusgrader och förvara sedan riset lindat med lätt fuktat tidningspapper i en plastpåse i kylskåpet fram till användandet.

Fyll krukorna
Äntligen kan man börja fylla utomhuskrukorna med spirande grönska som ger ett välkomnande intryck vid ytterdörren eller på balkongen. Frosttåliga växter som penséer, förgätmigej går bra att sätta ut liksom påsk – och pingstliljor.

Bild

Tid för beskärning

Vill du lära dig allt om hur du beskär
dina buskar och träd på egen hand?
Delta i vår beskärningskurs

Bild

Låt det spira i vårkrukorna

Frosttåliga växter som penséer,
och påsk- & pingstliljor, blir ett
härligt blickfång vid entrén.

April

Njut av medelhavsväxter
Nu finns det en stor sortering av medelhavsväxter som sprider underbar doft i butikerna. Njut av väldoftande citrus, myrten, lager och olivträd. Även kryddor som mynta och rosmarin är fint att ha i krukan i köket.

Se över växtskyddet
Så länge det är tjäle i jorden bör du fortsätta skydda vintergröna växter med tex säckväv eller fiberduk. Kom ihåg att ta bort täcket och vattna vid behov när jorden värmts upp.

Förbered för odling ute
När jorden torkat upp efter vintern är det tid att förbereda kökslandet för sommarsäsongen. Blanda ned ko- eller hönsgödsel och komplettera med kompost och barkmull i den befintliga jorden för att ge den en bättre struktur.

Förodla
I början av månaden går det bra att så sommarblommor som blomstertobak, sommarflox, zinnia och lejongap. Så inomhus för senare utplantering. Efter mitten av månaden kan du börja förså även lobelia, rosenskära, blåklint och luktärt. Ett minidrivhus med bra såjord ger en gynnsam miljö för dina frön att gro.

Ta tag i ogräset tidigt
Ettåriga ogräs är lätta att rensa bort i början av våren när de precis börjar gro. Rensa bort dem innan de hunnit växa sig all för kraftiga och före blomning så spar du tid sen. Fleråriga ogräs kräver lite mer arbete och tas upp med hela roten. En bra spade eller ett maskrosjärn underlättar arbetet.

Förgro sättpotatisen
Du behöver inte ha ett trädgårdsland för att odla din egen potatis. De går bra att sätta både i hink eller pallkrage.Vill du njuta av egenodlad färskpotatis redan till midsommar är det bra att förgro sättpotatisen först för att spara tid. Välj dina favoriter och komplettera med nya spännande sorter. Placera sedan ljust tex i en äggkartong under några veckor tills de börjat gro. 

Bild

Njut av väldoftande citrus

Myrten, citrus, lager och olivträd, så
här års finns ett stort urval av doft-
ande medelhavsväxter i butikerna…

Bild

Odla din egen potatis!

Sättpotatis kan odlas nästan var
som helst och hur som helst.
I ett trädgårdsland eller i en hink
på balkongen…

Maj

Nytt i krukorna
Nu finns det många härliga sommarblommor att välja på till krukorna. Kom in och botanisera bland favoriter och nya sorter. Läs också gärna om våra tips och råd för hur du kan lyckas med dina sommarblommor så att de står sig extra länge.

Plantera perenner och så grönsaker
Nu är det dags att börja plantera perenner och vattenväxter. Så grönsaker och blommor när jorden har en temperatur på 10-12°C. När frostnätterna är över är det tid att börja plantera sommarblommor och sommarlök.

Rensa rabatten och se över komposten
Rensa rabatterna från alla frösått ogräs tidigt annars blir det snart mycket arbetskrävande. Sätt fart på komposten genom att tillsätta kompostmedel och rör om väl.

Släpp ut fisken i dammen
Om du haft fisken inne under vintern, kan den nu släppas ut i dammen.

Bild
Bild

Juni

Gallra, kupa och täck
Nu är det tid att gallra i frösådderna och att kupa potatisen. Knipsa bort frökapslarna på lökväxterna, men låt bladen vissna ner innan dessa tas bort. Jordgubbarna behöver halmas eller använd marktäckduk. Häcken klipps, spara max 10 cm nytillväxt, den blir då tät och stabil.

Förse växterna med näring och skydd
Gödsla växter och gräsmatta, allt växande förbrukar just nu massor av näring. Passa på när det lovas regn, eller vattna både före och efter gödslingen. Tänk på järnnätterna, skydda dina sommarblommor med fiberduk i dubbla lager ifall det varnas för nattfrost.

Vattna rikligt
Om vädret är torrt och varmt är det mycket viktigt att vattna rikligt i trädgården, speciellt nyplanterade växter och nysådd gräsmatta är extra känsliga för torka.

Sätt ut vattenväxterna
Det är nu tid att sätta ut flytväxterna till dammen. Flytta ut dina sparade flytväxter och fyll på med nya sorter.

Bild

Juli

Gallra fruktträden
Beskär fruktträden så att solen kommer åt frukten. Gallra bort överflödig och dålig frukt så det finns plats för alla att utvecklas väl, speciellt plommon måste gallras. Pincera vindruvorna så att det inte bara blir bladtillväxt. Toppa 2 blad utanför blomknopp, skott utan blomma toppas på 3-5 blad.

Gödsla, vattna och klipp ned
Gödsla och vattna i trädgårdslandet. Klipp ner perenner som blommat över så kommer de med ett andra flor, t ex Löjtnantshjärta, Salvia, Violer, Pensèer, Veronika, Borstnejlika m.fl. På stora perenner toppas de vissna blommorna bort så att nya gynnas.

Förebygg och bekämpa ohyra
Kontrollera regelbundet om växterna har fått ohyra, ju snabbare den bekämpas desto större chans har man att lyckas. Det är speciellt viktigt att se över rosor, fruktträd, schersminer, rosentry och snöbollsbuske samt paprikan i växthuset.

Bild

Augusti

Anlägg gräsmatta
Nu är bästa tiden för sådd av gräsmatta om du vill undvika problem med fröogräs. Vädret är mindre torrt och varmt och mer gynsamt för sådd. Tänk på viken av ett bra underarbete; gödsla och kalka alltid före sådd. Tips! Välj en grässort av hög kvalitet. Det ger en långsammare tillväxt och är mer slitstarkt, vilket gör att du slipper klippa gräset fler gånger än nödvändig.

Dela och plantera perenner
I slutet av månaden och under halva september kan du börja med delning av perenner. De flesta perenner mår bra av att delas vart 3:e till 5:e år. Plantering av perenner är utmärkt nu, då hinner de rota sig bra före vintern.

Skörda och gallra
Gallra hallonen efter skörd, alla fjolårsskott dvs de som är förgrenade klipps jäms med marken. Toppa årsskotten på 1,5 m och ta bort några om det finns för många. Tumregeln är att  5-8 grenar per planta är lämpligt att spara.

Formklipp häcken
Formklippta häckar klipps i andra halvan av augusti, lämna max 10 cm nytillväxt.

Bild

September

Plantera vårblommande lök
Vill du möta våren med spirande knoppar? Nu är det bra tid för att plantera vårblommande lök. Blomsterlöken mår bäst av att komma i jorden så snabbt som möjligt, tulpaner kan man dock vänta med ända tills tjälen kommer. Planteringsdjupet bör vara tre gånger lökens storlek. Tips! Plantera löken i grupper för ett vackert resultat.

Plantera vintergröna växter och perenner
Barrväxter och Rhododendron går utmärkt att plantera nu, så de hinner rota sig väl före vintern. Plantering och delning av perenner kan man göra första halvan av september, om vädret är varmt kan man forsätta hela månaden. Dahlior och andra frostkänsliga lökar kan plockas in och förvaras frostfritt i torvströ.

Stötta och skydda fruktträden
Kom ihåg att stötta fruktträden om de bär mycket frukt. Det motverkar att grenarna knäcks. Sätt på limring på träden så att inte frostfjärilens och lindmätarens larver kryper upp och lägger ägg i träden.

Låt fiskarna i dammen gå i vila
När temperaturen i dammen når under 10°C är det tid att låta dammen gå i vila. Fiskarna behöver då inte längre matas.

Bild

Oktober

Plantera lövfällande buskar och träd
Lövfällande träd och buskar går utmärkt att plantera så länge det inte är någon tjäle i jorden. Så länge det går att  gräva i jorden så går det bra även vid nattfrost!

Vintertäck perenner och buskar
Ta bort överblommade blomklasar för att förhindra att växten knäcks av snö men försök att hejda din lust att städa i trädgården. Perenner ska ej klippas ner på hösten, gör detta till våren istället. Använd ris eller löven från trädgården till täckning av barrväxter och rhododendron.

Förbered dammen för vintern
Har du en damm är det nu tid för att rensa från nedfallna löv och annat organiskt avfall som finns på botten. Passa även på att byta ca 30% av vattnet. Tvätta rent filtret och placera det frostfritt under vintern. Pumpen kan fortsätta att gå, stryp gärna ned den och ta bort slangar och fontänmunstycken.

Bild

November

Höstgräv och vinterförbered trädgården
Nu är det bra tid att utföra grovjobbet i trädgården. Ju mera du gör under hösten desto mera hinner du med växterna när det är mycket att göra på våren. Höstgräv trädgårdslandet och förbered för nya rabatter. Skall du lägga plattor kan du gräva och fylla med grus så att det sätter sig över vintern. Töm vattenslangar och vattentunnor samt se till att vattnet från stuprännorna leds bort från huset. Mycket viktigt är att städa ur kallväxthuset så inte skadedjur och sjukdomar övervintrar. Byt även jorden som snabbt bryts ner och blir utarmad.

Vintertäck känsliga växter
Kratta ihop löv att täcka känsliga växter och perenner med, lägg gärna lite ris först så blir det luftigt. Det är bäst att täcka när marken har frusit till något. Löv är utmärkt att lägga under rhododendron och andra vintergröna växter då tjälen inte når så djupt, samt att det ger näring och hindrar uttorkning. Ge alla vintergröna växter en rotblöta innan vintern.

Se över trädgårdsredskapen
Ta hand om alla trädgårdsredskap och serva/byt ut det som behövs. Nya knivar på gräsklipparen ger en snyggare klippning och spar både tid och bensin.

Kalka och se över gnagskydd
Kalka hela trädgården utom vid surjordsväxterna. Kalkningen ger bättre jordstruktur, pH-värdet höjs samt ger en luftigare och mera lättarbetad jord. Skydda fruktträden och andra begärliga växter mot gnagare och annat vilt.

Värm upp dammen
Placera ut doppvärmare för utomhusbruk i dammen om du har fiskar i den.

Bild

December

Se över grenar och kompost
Semestermånaden för en trädgårdsälskare, nu är allt stilla och lugnt i trädgården. Titta ändå till den då och då. Har det snöat kan det vara bra att skaka av snön från träd och buskar så dessa inte knäcks. Lägger ni enbart köksavfall i komposten måste ni tillföra finfördelat ris, löv eller halm i tunna lager mellan köksavfallet.

Kom i håg småfåglarna
Mata fåglarna, se till så de har mat hela vintern så får ni behålla många fåglar.

Planera för kommande säsong
Kanske kan du redan nu börja smida planer för våren. Är det snö ute är det perfekt att trampa upp och testa för placering av tex nya gångar. Det är även en perfekt tid att planera inköp av frön för sådd för kommande säsong.

Skapa och kom i stämning
Kom ihåg att stanna upp och njuta en stund. Att skapa julgrupper, adventsstakar och kransar inför jul är både rogivande och doftar underbart. Gå en kurs, njut av vad naturen har att erbjuda och inspireras av utbudet i butikerna. De är fyllda med mängder av säsongsväxter och färdiga arrangemang. Här finns även stommar, pynt och tillbehör för dig som tycker om att pyssla. 

Bild