Vattning: De första åren måste du vara extra noga med vattningen. Vattna riktigt rejält vid varje tillfälle så att det går på djupet. Då klarar sig trädet bättre vid torrperioder. 30 liter/m2 (30 mm regn) behövs för att vattnet ska tränga ner 30 cm. Kontrollera med en spade då och då så det inte är för torrt. 10 mm regn räcker inte för att tränga ner till rötterna i en torr jord!
Beskärning: De allra flesta av våra träd är redan uppbyggnadsbeskurna i plantskolan. Första året behöver du alltså i regel inte göra någon beskärning alls. Därefter är det viktigt att se till att svaga och skadade skott klipps bort och inga dubbeltoppar får utvecklas. Grenar som växer inåt eller skaver mot andra grenar ska också klippas bort.
Uppbyggnadsbeskärning är viktig för de flesta växtslag och ska göras innan knopparna börjat slå ut, alltså tidigt på våren. Björk, ek och bok beskärs normalt inte alls, medan pil och poppel kan beskäras hårt. Lönn och körsbär ska endast beskäras efter savning, mellan juli och november. För exakta råd när det gäller beskärning av träd hänvisar vi till `Beskärningsboken´ av Alm, Vollbrecht och Veltman, Natur& Kulturs förlag som vi tillhandahåller i vår butik.
Gödsling: Vi rekommenderar alltid naturgödsel eftersom det gynnar mullhalten och mikrolivet i jorden och håller jorden i gott skick.
Kogödsel, hönsgödsel, benmjöl och EKO allgödsel är exempel på utmärkta produkter som är lätta att använda med hjälp av anvisningarna på förpackningen. Används täckbark är det extra viktigt att gödsla då täckbarken förbrukar kväve.
Mylla ner kogödsel sent på hösten eller tidigt på våren, i mars-april. Kogödsel innehåller dock inte så mycket kväve, så det är nödvändigt att ge minst en extra gödselgiva med hönsgödsel eller EKO allgödsel före midsommar. Benmjöl kan myllas ner tillsammans med kogödsel för långtidsverkan, gärna sent på hösten.
För att växterna ska förbereda sig bra för kommande vinter bör ingen kvävegödsling ske till träd och buskar efter midsommar.