Håll jorden under busken öppen, lucker och ogräsfri de första fem åren.
Gödsling: Vi rekommenderar alltid organiska gödselmedel som bidrar till ökad mullhalt och ett rikare mikroliv i jorden Det ger större förutsättningar för bättre tillväxt. Kogödsel, hönsgödsel, benmjöl och EKO allgödsel är exempel på utmärkta produkter som är lätta att använda med hjälp av anvisningarna på förpackningen. Används täckbark är det extra viktigt att gödsla då täckbarken förbrukar kväve. För att växterna ska förbereda sig för kommande vinter bör ingen kvävegödsling ske till träd och buskar efter midsommar.
Vattning: Det första året måste man vara extra noga med vattningen. Nyplanterade växter är väldigt känsliga för uttorkning. Vattna rikligt vid varje tillfälle, 30 liter/m2 behövs för att vattnet ska tränga ner ca 30 cm. Kontrollera då och då med en spade att jorden inte är för torr.
Beskärning: Lövfällande växter utvecklas i allmänhet bättre om de blir beskurna före första växtsäsongen. De allra flesta av våra växter levereras färdigbeskurna och helt klara för plantering.
De flesta buskar bör gallras ungefär vart tredje år. Ta bort de äldsta och grövsta grenarna helt och korta in alltför yviga grenar. Detta görs oftast på hösten eller senvintern. Undantag är tidigblommande buskar till exempel spirea, forsythia och prakttry som helst beskärs direkt efter blomning.
Vissa höstblommande buskar fryser in i topparna och kan beskäras ned till frisk ved varje vår, det gäller t ex fjärilsbuske, och vissa hortensior.
Ölandstok, rosenspirea (Spiraea japonica) och vårginst hålls fräscha och täta med regelbunden hård nedskärning med 2-3 års mellanrum.