Vattning: Vattning är viktigt, speciellt vid plantering och under det första året. Vattna mycket vid varje tillfälle, om rötterna söker sig neråt för vatten kommer de att tåla torrperioder bättre. En tumregel är att 30 mm regn går 30 cm ner i jorden. Ett litet kort sommarregn räcker alltså inte!
Kontrollera med en spade då och då att jorden inte är för torr. Vattnar du med spridare så sätt en regnmätare för att kontrollera mängden.
En droppbevattningsslang är en mycket god investering. Den ger vatten på rätt ställe utan förluster och kan programmeras med timer om du önskar. Vi hjälper dig gärna att hitta den bästa lösningen för din trädgård!
Gödsling: Har du förbättrat din matjord ordentligt vid plantering så behöver du inte gödsla förrän växten har etablerat sig.
Vi rekommenderar alltid naturgödsel eftersom det gynnar mullhalten och mikrolivet i jorden. Kogödsel är ett utmärkt gödselmedel, det ökar mullhalten och tillför näring. Mylla ner kogödsel sent på hösten eller tidigt på våren. Till växter med mycket bladmassa t ex häckar och buskar, är det nödvändigt att gödsla extra med hönsgödsel eller EKO allgödsel 1-2 gånger före midsommar. Det finns också specialgödselmedel som är lämpliga för olika växter.
Hönsgödsel och EKO allgödsel är snabbverkande medan benmjöl är ett långsamverkande gödselmedel. Benmjöl är bra att mylla ner vid all plantering och på hösten, det gynnar både mikroliv och invintring.
Kväve gynnar tillväxt och grönska. För mycket kan minska blom och fruktbildning och försämra vinterhärdigheten. Gödsla därför inte vedartade växter med kväverikt gödsel efter midsommar.
Mineralgödselmedel såsom blåkorn och NPK går naturligtvis också att använda, men på sikt blir jordenutarmad och mikrolivet förstört. Eftersom de produceras av mineraloljor är de heller inte miljövänliga. Därför rekommenderar vi inte dessa gödselmedel.