Bra att tänka på!
Perenner gör sig bra i grupper med fler av varje sort, helst 3-5 av varje.
Kombinera sorter med olika blomningstid. Planera för blomning när du är hemma och kan njuta.
Tänk igenom färgvalen. Vissa färger förstärker varandra, andra konkurrerar. Teman är fint!
Bladfärg och bladform är andra detaljer som är viktiga att ta med i planeringen. När de inte blommar kan växter med fina blad ändå försköna rabatten.
Storleken har betydelse! Har du en liten trädgård kan den ge intryck av att vara större om du väljer några få större växter istället för många små. Har du plats, blanda små och stora växter i olika partier.
Att sätta ett litet uppstammat träd, ett större gräs eller ett torn med en klättrande klematis i perennarabatten ger hela planteringen ett jättelyft!
Tänk på att repetition lönar sig, planteringen blir lugn och harmonisk om färger och växter återkommer.
Använd gärna basväxter med lugn form och färg. Favoriter är daggkåpa (Alchemilla), lammöra (Stachys), funkia (Hosta) kantnepeta (Nepeta) och nävor (Geranium).
Perenner med svävande blommor och spiror är perfekt att väva in i planteringen för att ge höjd och volym. Exempel är ruta (Thalictrum), jättevädd (Cephalaria), grekvädd (Knautia), fingerborgsblomma (Digitalis) kirgislök (Allium) och många fler.
Undvik bar jord, plantera så att perennerna växer ihop under sommaren så får ogräset minimal chans att sprida sig. Använd basväxter!
Att klippa överblommade blommor är som att röja på diskbänken om du inte hinner städa, det ser genast mera prydligt ut!
Perenner växer i allmänhet inte mycket första året. Rotsystemet måste utvecklas först. Andra året efter plantering börjar tillväxten ovan jord sätta fart. Ha tålamod.