annars på varm och torr plats ett par veckor för ökad hållbarheten. Därefter förvaras lökarna mörkt, torrt och svalt.
Sorter: Det finns många goda lökarsorter som passar för olika ändamål. Gul lök, rödlök, schalottenlök, silverlök och vitlök har alla unika egenskaper och skiljer sig åt i både utseende och smak. Det kan därför vara en god idé att odla flera sorter tillsammans.
Tips: Värmebehandlad lök rekommenderas för att säkra kvalitet och motståndskraft samt minska risken att löken går i blom, vilket gör löken oätbar.
Vitlök: Egenodlad vitlök är mycket användbar och är ofta mildare och finare i smaken än den köpta. Om du vill odla lite större vitlök är hösten bästa tiden för plantering. Vissa sorter kan planteras på våren men ger oftast mindre lökar som inte hinner få klyftor.
Jord: Vitlök vill ha en lucker, väldränerad och mullrik jord med mycket näring. Blanda ned biokol för att jordförbättra.
Plantering: Plantera i september – november. Välj en utsädeslök och dela i klyftor. Plantera varje klyfta med den spetsiga sidan upp på 10 cm djupt med 15 cm mellanrum. Fyll igen fårorna, vattna. När våren kommer och vitlöken börjat växa återupptas vattning och näring tillförs.
Skörd: På sensommaren när bladen vissnat ned är det tid att skörda. Torka och förvara löken svalt.
Tips: För att undvika jordsjukdomar som försämrar odlingsmöjligheterna på lång sikt rekommenderar vi att alltid välja utsädeslök i trädgårdshandeln samt att helst byta växtplats varje år.