Gurka
Gurka är mycket tacksamt att odla och en klar favorit bland barnen! Slanggurka, både vanlig och mini, odlas i växthus eller annan skyddad plats. Frilandsgurka och västeråsgurka kan odlas ute, men helst på varm och skyddad plats i trädgården. Gurka är snabbväxande och vill ha mycket näring. Jorden ska därför vara av bra kvalitet och näringsrik, vi rekommenderar yrkesodlarjord eller urnjord. Gurkplantan kan planteras i kruka, bädd eller direkt i en jordsäck (se till att göra hål i botten!). Ju större jordvolym desto bättre tillväxt och lättare att passa med vattning.
Plantera gurkplantan ytligt, med stammen på samma nivå i jorden som i försäljningskrukan, den så kallade rothalsen är känslig för jord- och vattenstänk.
Sätt en stödkäpp eller bind ett snöre i taket som du fäster längst ner på plantan. Efterhand som gurkan växer så snurrar du fast plantan eller fäster den vid käppen. Bildas för många gurkor kan du behöva gallra bort några. Sidoskott kortas in eller klipps bort, det räcker oftast med en huvudranka! Vattna rejält när jorden börjar torka upp och gödsla regelbundet med till exempel EKO Allgödsel eller Bioväxt.
Tomat
Oj så många kul tomater det finns! Det är en ren symfoni av färger, storlekar och smaker. Det finns sorter både för odling i växthus och utomhusodling. Ute bör de stå på varm och skyddad plats.
Tomater går utmärkt att odla i kruka, men i bädd eller direkt i säck går också bra. Jorden ska vara lätt och mullrik, lagom gödslad. Vi rekommenderar yrkesodlarjord Tomater ska planteras djupt, 10 cm av stammen bör vara under jord, då bildas extra rötter från stammen och plantan blir då stadigare. Sätt en stödkäpp eller bind ett snöre i taket som du fäster längst ner på plantan. Efter hand som tomaten växer snurrar du fast den eller binder fast den vid käppen.