Gräs och bambu

Bild
Glansmiskantus Miscanthus sinensis ’Nishidake’

Gräs

Gräs utgör den tredje största växtfamiljen på jorden vilket gör att det finns många olika prydnadsgräs som på olika sätt kan försköna våra trädgårdar. Gräsen tillför höjd, volym, struktur och inte minst prydnad under höst och vinter. De kan vara fantastiskt fina som solitärer, vid dammkanten eller i perennarabatten. Det är också mycket fint att använda både blad och vippor i buketter. Fördelen med många gräs är att de kan växa på det vi ofta kallar ”sämre” jordar vilket kan innebära väldigt vått, eller väldigt torrt. Styv lera bör dock alltid undvikas.

Några grundregler för att få gräsen att trivas bra är:

  1. Välj gräs som passar på platsen där du vill plantera. Förbättra den befintliga matjorden genom att blanda den med yrkesodlarjord eller busk- och trädjord. Har du en lerjord, blandar du den med barkmull och grus.

  2. Plantera helst så att gräset hinner rota sig ordentligt före första vintern. Sätt gräsen ytligt, på samma nivå som i krukan. De gillar inte att hamna med stjälkarna under jordytan.

  3. Klipp inte ner gräset på hösten! Dels är det fint med gräsens silhuett över vintern, men framförallt är det ett mycket bra skydd mot vintern. Klipps stråna av på hösten är det risk att vatten tränger ner i stjälkarna och gräset ruttnar. Vänta längre än du tror med att klippa på våren, den nya tillväxten ska börja visa sig innan det är dags. Klipp så långt ner du kan utan att skada den nya tillväxten. Vintergröna gräs behöver inte klippas årligen, På våren putsar du bara bort det som vissnat under vintern.

  4. När gräsen blir äldre kan de precis som andra perenner bli kala i mitten av plantan. Då är det dags att gräva upp och dela. Hugg av en bit av den yttre delen med en vass spade och återplantera.

Bambu

Bambu är ett stort och dekorativt gräs. Det passar som solitär, i woodlandplantering, som avgränsning till en uteplats eller till häck.

Bambun vill stå vindskyddat och trivs i en mullrik, näringsrik jord i sol-halvskugga. Den växer bäst i en fuktighetshållande jord. Det går också bra att ha den i kruka om du vattnar och gödslar regelbundet. Eftersom den växer mycket behöver den en stor kruka med mycket jord, vi rekommenderar urnjord.

Den behöver inte mycket skötsel, klipp bara bort helt döda grenar. På våren brukar ibland bladen rulla ihop sig och se nästan vissna ut, men när tillväxten kommer igång brukar de repa sig och se fina ut igen. Vänta med att klippa tills du ser vilka delar som växer och är gröna.

Bambun är ett givet val i en trädgård med asiatisk stil men den passar lika bra i vanliga villaträdgårdar, i både strikta och mer frodiga miljöer.

Bild
Bergbambu Fargesia murielae