Beskärning av äpple och päron: Uppbyggnadsbeskärning görs för att bygga upp en luftig och välbyggd krona och det tar 2-3 år. Beskärningen ska göras tidigt på våren innan knopparna börjat slå ut.
Det är viktigt att se till att svaga och skadade skott klipps bort och inga dubbeltoppar får utvecklas. Grenar som växer inåt eller skaver mot andra grenar ska också klippas bort. Grenar som är långa kortas in till lagom längd, till ca 2/3 av toppens längd. Klipp 0,5 cm över en utåtriktad knopp.
Underhållsbeskärning görs för att få in mera luft och ljus i trädkronan efterhand som trädet växer.
Föryngringsbeskärning görs för att stimulera ny växt i gamla träd som vuxit sig för stora och täta.
Dessa beskärningar kan göras på vårvintern när den stränga kylan är över, eller under de så kallade jasmånaderna, juli-september. Beskärning på vårvintern stimulerar extra mycket skottbildning. Beskärning under jas-månaderna, stimulerar knoppsättning och mängden nya skott blir inte lika kraftig.
Beskärning av plommon, körsbär, persika och aprikos ska vara återhållsam och utgörs endast av gallring av felväxta och skadade grenar. Beskärning av dessa träd görs mellan midsommar och jul, inte på våren då de savar (blöder) och kan ta skada.
Ett välskött och luftigt träd ger finare frukt och står emot sjukdomar bättre.
För exakta råd när det gäller beskärning hänvisar vi till `Beskärningsboken´ av Alm, Vollbrecht och Veltman, Natur & Kulturs förlag.
Gödsling: Vi rekommenderar alltid naturgödsel eftersom det gynnar mullhalten och mikrolivet i jorden och håller den i gott skick. Kogödsel, hönsgödsel, benmjöl och EKO allgödsel är exempel på utmärkta produkter som är lätta att använda med hjälp av anvisningarna på förpackningen. Används täckbark är det extra viktigt att gödsla då täckbarken förbrukar kväve.
Mylla ner kogödsel och benmjöl sent på hösten eller tidigt på våren, i mars-april. Kogödsel innehåller inte så mycket kväve, så det är nödvändigt att ge minst en extra gödselgiva med hönsgödsel eller EKO allgödsel före midsommar.