Sparris Asparagus officinalis: Vilken lyx att skörda egen sparris, koka och äta med smör, mums!
Läge: Sparris är härdig och tål de flesta jordar, men viktigt är att den är väldränerad. Den växer bäst i varmt, soligt och vindskyddat läge och vill ha mycket näring. Grön och vit sparris är detsamma, det är bara odlingsmetoderna som är olika.
Plantering: Gräv ett dike, 50 cm djupt och 60 cm brett. Blanda den befintliga matjorden med yrkesodlarjord eller lika delar kogödsel och barkmull. Plantera plantorna på ett avstånd av 40 cm. Fyll på med jord, tryck till och vattna rejält. Låt planteringen bilda en liten kulle i förhållande till omgivande mark.
År 1: Plantering. Håll efter ogräset! På hösten låter du det gröna vissna ner och väntar med att klippa bort det till våren. Lägg på 3-4 cm kogödsel sent på hösten.
År 2: Plantorna får fortsätta att växa utan att skördas. Gödsla med kogödsel på våren och sedan en giva hönsgödsel vid midsommar. Sent på hösten lägger du kogödsel igen.
År 3: Du får nu lov att skörda för första gången, men bara under två veckor! Låt sedan sparrisen gå upp och växa till sig igen. Gödsla som år två.
År 4 och framåt: Nu får du skörda! Lättast är att bryta skotten när de är ca 20 cm. De går bra att lagra i kyl i ca 1 vecka, men bäst är att äta sparrisen helt nyskördad. Grön sparris börjar skördas så fort den sticker upp på våren och säsongen avslutas till midsommar. Därefter får plantorna växa fritt och samla kraft till nästa års skörd. Bladverket är fint att sätta i buketter.
Gödsla som år två varje år framöver. Klipp bort de vissna stjälkarna på våren.
Önskas vit sparris måste skotten täckas och få utvecklas i mörker. Du kan lägga sand över eller täcka med ljustät plast eller en spann. Vit eller grön är en smaksak, men det är betydligt lättare med grön!