Vår butik i Lundaskog har öppet: Vardagar 10-18 Helger 10-15

Vår butik i Rångedala har stängt för säsongen.

Du har inga produkter i din varukorg.

Vår butik i Lundaskog har öppet: Vardagar 10-18 Helger 10-15

Vår butik i Rångedala har stängt för säsongen.

Aktuellt

 

 

 


JANUARIJanuari


Planera nya trädgårdsprojekt

Vintern är en mycket bra tid för summering av det gångna året och planering för en ny trädgårdssäsong. Samla tips och inspiration och skissa gärna upp och anteckna vad du har tänkt göra under de kommande månaderna. 

Botanisera bland vårens fröer

Vid den här tiden anländer fröerna till butiken. Botanisera bland alla nya sorter och fyll upp lagret med dina favoriter. Dags även att så sommarblommor som har lång förkultiveringstid. Om du vill börja säsongen tidigt så finns det många miniväxthus att välja på.

Skydda trädgården mot gnagskador

När snön fallit kan det också vara bra att åter se över gnagskydd runt träd och buskar. Med Trico Garden håller du rådjuren på avstånd. Trampa till eller skotta bort snö runt fruktträden så inte harar och andra djur kommer åt träden ovanför nät och gnagskydd samt att mössen inte gnager av barken nertill. Skaka av snötyngda grenar så dessa inte knäcks av vinden eller av mer snö.

Tänk på fåglarna

Om vintern när marken är täckt av snö har fåglarna svårt att själva hitta mat, hjälp dem på traven. En fågelmatare med frön är både dekorativ och uppskattad, på köpet får du ett levande skådespel med de små besökarna. Nötter och talgbollar innehåller massor med energi och hör till favoriterna på fågelbordet

Se över dammen 

Titta till dammen så den inte bottenfryser om du har fiskar, slå ej hål på isen, värm istället hål med en hink varmvatten. Doppvärmare med termostat är det bästa för att hålla ett hål öppet i isen.

 


 


FebruariFEBRUARI


Se över buskar och träd

Mitt i vintern när det är tjäle är det lämpligt att såga och fälla stora träd som är sjuka eller står olämpligt. Tänk till noga innan ni fäller ett friskt träd. Skaka av snötyngda grenar så dessa inte knäcks av vinden eller av mer snö. 

Beskärning

Nu är det perfekt tid för vårbeskärning av fruktträd och buskar. Fördelarna med att beskära är många. Växterna hålls starka och friska och du får en rikare skörd och större frukt och bär. Tänk på att det är viktigt att använda bra verktyg som ger rena och fina snitt för att undvika sjukdomsangrepp och fläkskador.

Fortsätt att mata småfåglarna

När snön ligger tätt över landskapet får övervintrande småfåglar jobba hårt för att hålla uppe energiförrådet. Vill du hjälpa dem kan du fylla fågelmatare och fågelbord med frön, nötter och talg. De är fethaltiga, näringsfulla, energirika och ökar chansen att de små klarar vintern. I gengäld får du ett naturligt skådespel att beskåda och en levande trädgård. Mixa gärna flera sorter det ökar chansen att locka flera arter eftersom olika fåglar behöver olika föda. 

Planera & förkultivera

Har ni börjat planera för sommarens köksträdgård och blomstrande balkonglådor? Om du inte tidigare provat att odla själv så är det perfekt tid att förså nu. Att driva upp egna plantor är spännande, roligt och ger en tidigare skörd. Chili, paprika och aubergine kan försås nu, liksom tomat och verbena. Fyll en planteringskruka med såjord och jordförbättra gärna med lite fuktighetshållande Vermiculite. Så fröna täck med jord och vattna sparsamt.

Plantera om krukväxterna

Nu är det även tid att rå om krukväxterna därhemma så att de får en bra start inför den nya säsongen. Börja med att försiktigt ta bort den gamla jorden, rengör krukan eller byt till en större. Fyll på med ny blomsterjord av bra kvalitet och vattna. 

Smygstarta våren inomhus

När det känns extra långt till knoppar och spirande grönska utomhus, så finns det här års många uppiggande gröna växter, orkidéer och lökväxter i kruka att njuta av till fönsterbrädan. Även en grupp med doftande kryddor på köksbänken ger en försmak av våren. Och hur härligt är det inte att kunna förgylla vardagen med en härlig snittbukett av krispiga tulpaner, anemoner eller pioner.

 


 

MARS


mars

Skydda känsliga växter

När vårsolen börjar värma är det viktigt att skydda vintergröna växter och klängrosor med skuggväv. Skugga ända tills tjälen har gått ur jorden. Skuggningen förhindrar att växterna torkar ut. Skugga även stammen på yngre träd av plommon och körsbär, stora temperatur-skillnader mellan dag och natt kan göra att barken på stammen spricker. Har barken redan spruckit kan du skära rent och ta bort utstående och torr bark när tjälen har gått ur marken och det är plusgrader.

Beskär fruktträd och prydnadsbuskar

Nu är det hög tid att underhållsbeskära äpplen, päron och de flesta lövfällande prydnadsbuskar och träd. Var försiktig med gräsmattan om det börjar töa, den är mycket känslig för slitage då. Undvik även att börja ”krafsa” i jorden innan den reder sig.

Se över vinterförvarade växter

Har ni växter på övervintring i kallväxthuset är det dags att börja vattna dessa och glöm ej att lufta soliga dagar så det inte blir för varmt. Ympris är nu perfekt att klippa, gör det en dag med plusgrader, förvara riset lindat med lätt fuktat tidningspapper i en plastpåse i kylskåpet fram till användandet.

(Bilden visar en kopparlönn, Acer griseum.)

 


 

APRIL

mars

 

Låt det spira i krukorna

Äntligen kan man börja fylla utomhuskrukorna med spirande grönska att välkomnas av vid ytterdörren. Frosttåliga växter som penséer, förgätmigej går bra att sätta ut liksom påsk- och pingstliljor.

Se över växtskyddet

Så länge det är tjäle i jorden bör du fortsätta skydda dina vintergröna växter med tex säckväv eller fiberduk. Kom ihåg att ta bort täcket och vattna vid behov när jorden tinat.

Förbered för odling ute

När jorden torkat upp efter vintern är det tid att förbereda kökslandet för sommarsäsongen. Blanda ned ko- eller hönsgödsel och komplettera med kompost och barkmull i den befintliga jorden för att ge den en bättre struktur.

Förodla

I början av månaden går det bra att så sommarblommor som tex blomstertobak, sommarflox, zinnia och lejongap, inomhus för senare utplantering. Efter mitten av månaden kan du även börja förså lobelia, rosenskära, blåklint och luktärt. Ett minidrivhus med bra såjord skapar en gynnsam miljö för dina frön att gro.

Ta tag i ogräset tidigt

Ettåriga ogräs är lätta att rensa bort i början av våren när de precis börjar gro. Rensa bort dem innan de hunnit växa sig all för kraftiga och före blomning så spar du tid sen.  Fleråriga ogräs kräver lite mer arbete och tas upp med hela roten. En bra spade eller ett maskrosjärn underlättar arbetet.

Förgro sättpotatisen

Vill du njuta av egenodlad färskpotatis till midsommar är det bra att förgro sättpotatisen för att spara tid. Välj bland våra många spännande och placera ljust tex i en äggkartong några veckor. Tänk på att du inte behöver ha ett potatisland för att odla potatis. Det går bra att odla även i hinkar eller små pallkragar.

 


 

MAJMaj

 

Plantera perenner och så grönsaker

Nu är det dags att börja plantera perenner och vattenväxter. Så grönsaker och blommor när jorden är 10-12°. När frostnätterna är över är det dags att börja plantera sommarblommor, och sommarlökar.

Rensa rabatten och se över komposten

Rensa rabatterna från alla frösådda plantor och ogräs tidigt annars blir det snart mycket mer arbetskrävande. Det är nu viktigt att få fart på komposten, tillsätt kompostmedel och rör om väl.

Släpp ut fisken i dammen

Fisken kan nu släppas ut i dammen om den har varit inne under vintern.

 


 

JuniJUNI


Gallra, kupa och täck

Dags att gallra i frösådderna och att kupa potatisen. Knipsa bort frökapslarna på lökväxterna, men låt bladen vissna ner innan dessa tas bort. Jordgubbarna behöver halmas eller använd marktäckduk. Häcken klipps, spara max 10 cm nytillväxt, den blir då tät och stabil.

Förse växterna med näring och skydd

Gödsla växter och gräsmatta, allt växande förbrukar just nu massor av näring. Passa på när det lovas regn, eller vattna både före och efter gödslingen. Tänk på järnnätterna, skydda dina sommarblommor med fiberduk i dubbla lager ifall det varnas för nattfrost.

Vattna rikligt

Om vädret är torrt och varmt som vi alla hoppas är det mycket viktigt att vattna rikligt i trädgården, speciellt nyplanterade växter och nysådd gräsmatta.

Sätt ut vattenväxterna

Det är nu dags att sätta ut flytväxterna till dammen. 

 


Juli JULI


Gallra fruktträden

Klipp fruktträden så att solen kommer åt frukten. Gallra bort överflödig och missbildad frukt så det finns plats för alla att utvecklas väl, speciellt plommon måste gallras. Pincera vindruvorna så att det inte bara blir bladtillväxt. Toppa 2 blad utanför blomknopp, skott utan blomma toppas på 3-5 blad.

Gödsla, vattna och klipp ned

Gödsla och vattna i trädgårdslandet. Klipp ner perenner som blommat över så kommer de med ett andra flor, t ex Löjtnantshjärta, Salvia, Violer, Pensèer, Veronika, Borstnejlika m.fl. På stora perenner toppas de vissna blommorna bort så att nya gynnas.

Förebygg och bekämpa ohyra

Kontrollera regelbundet om växterna har fått ohyra, ju snabbare den bekämpas desto större chans har man att lyckas. Det är speciellt viktigt att kolla rosor, fruktträd, schersminer, rosentry och snöbollsbuske samt paprikan i växthuset.

 


augusti AUGUSTI


Anlägg gräsmatta

Nu är bästa tiden för sådd av gräsmatta, ni slipper problem med fröogräs och det brukar inte vara lika torrt och varmt. Det är mycket viktigt med ett bra underarbete, gödsla och kalka alltid före sådd. Välj ett kvalitetsgräs, det växer långsammare och är slitstarkare och du slipper klippa gräset fler gånger än nödvändig.

Dela och plantera perenner

Dela perenner kan man börja med i slutet av månaden och under halva september. De flesta perenner mår bra av att delas vart 3:e till 5:e år. Plantering av perenner är utmärkt nu så hinner de rota sig bra före vintern.

Skörda och gallra

Gallra hallonen efter skörd, alla fjolårsskott d.v.s. de som är förgrenade klipps jäms med marken. Toppa årsskotten på 1,5 m och ta bort några om det finns för många, 5-8 grenar per planta är lämpligt att spara.

Formiklipp häcken

Formklippta häckar bör klippas i andra halvan av augusti, lämna max 10 cm nytillväxt.

 


Septenber SEPTEMBER


Plantera vårblommande lök

Vårblommande lökar är det nu dags att plantera, alla mår bäst av att komma i jorden så snabbt som möjligt, tulpaner kan man dock vänta med ända tills tjälen kommer. Planteringsdjupet bör vara tre gånger lökens storlek. Tänk på att det blir vackrast om du planterar lökarna i grupper.

Plantera vintergröna växter och perenner

Barrväxter och Rhododendron går utmärkt att plantera nu, så de hinner rota sig väl före vintern. Plantering och delning av perenner kan man göra första halvan av september, om vädret är varmt kan man forsätta hela månaden.Dahlior och andra frostkänsliga lökar kan plockas in och förvaras frostfritt i torvströ.

Stötta och skydda fruktträden

Stötta fruktträden ifall det finns massor av frukt på träden så att grenarna inte knäcks. Sätt på limring på träden så att inte frostfjärilens och lindmätarens larver kryper upp och lägger ägg i träden.

Låt fiskarna i dammen gå i vila

Fiskarna i dammen behöver ej matas längre när temperaturen i vattnet går under 10° C.

 


 

Oktober

OKTOBER


Plantera lövfällande buskar och träd

Lövfällande träd och buskar går utmärkt att plantera så länge det inte är tjäle. Nattfrost har ingen betydelse - kan du gräva i jorden så går det bra!

Vintertäck perenner och buskar

Ta gärna bort överblommade blomklasar för att föhindra att växten knäcks av snö men försök att hejda din lust att städa i trädgården. Perenner ska ej klippas ner på hösten, gör detta till våren istället. Använd löven från trädgården till täckning av barrväxter och rhododendron.

Rensa och vinterförbered dammen

Har du en damm är det tid för att rensa från nedfallna löv och annat organiskt avfall som finns på botten, passa även på att byta ca 30% av vattnet. Ta in och tvätta rent filtret och placera det frostfritt under vintern. Pumpen kan fortsätta att gå, stryp gärna ner den och ta bort alla slangar och fontänmunstycken.

 
 

NOVEMBER


NovemberPassa på att göra en massa grovjobb i trädgården, ju mera du gör på hösten desto mera hinner du med växterna när det är mycket att göra på våren.

Höstgräv och vinterförbered trädgården

Höstgräv trädgårdslandet och eventuella nya rabatter. Skall du lägga plattor kan du gräva och fylla med grus så att det sätter sig över vintern. Töm alla vattenslangar och vattentunnor samt se till att vattnet från stuprännorna leds bort från huset.Mycket viktigt är att städa ur kallväxthuset så inte skadedjur och sjukdomar övervintrar. Byt även jorden som snabbt bryts ner och blir utarmad.

Vintertäck känsliga växter

Kratta ihop löv att täcka känsliga växter och perenner med, lägg gärna lite ris först så blir det luftigt. Det är bäst att täcka när marken har frusit till lite lätt. Löv är utmärkt att lägga under rhododendron och andra vintergröna växter så att tjälen inte går ner så djupt, samt att det ger näring och hindrar uttorkning. Ge alla vintergröna växter en rotblöta innan vintern.

Se över trädgårdsredskapen

Ta hand om alla trädgårdsredskap och serva de som behövs. Nya knivar på gräsklipparen ger en snyggare klippning och spar tid och bensin, passa på att göra detta på hösten.

Kalka och se över gnagskydd

Kalka hela trädgården utom där ni har surjordsväxter. Kalkningen ger bättre jordstruktur, pH-värdet höjs samt ger en luftigare och mera lättarbetad jord. Skydda fruktträden och andra begärliga växter mot gnagare och annat vilt.

Värm upp dammen

Placera ut doppvärmare för utomhusbruk i dammen om du har fiskar i den.

 


 

DECEMBER


Planera för kommande säsong

December

Semestermånaden för en trädgårdsälskare. Nu är allt stilla och lugnt i trädgården men passa på att gå och titta till trädgården lite då och då. Det är även en perfekt tid att planera inköp av frön för sådd för kommande säsong.

Se över grenar och kompost

Har det snöat kan det vara bra att skaka av snön från träd och buskar så dessa inte knäcks. Lägger ni enbart köksavfall i komposten måste ni tillföra finfördelat ris, löv eller halm i tunna lager mellan köksavfallet.

Kom i håg småfåglarna

Mata fåglarna, se till så de har mat hela vintern så får ni behålla många fåglar.